Střídavá péče alimenty

9. října 2024|

I při střídavé péči má dítě nárok na výživné.

Střídavá péče alimenty

Střídavá péče je jednou z forem péče o dítě po rozchodu či rozvodu rodičů. Ačkoliv není volena tak často jako výlučná péče jednoho z rodičů, odborníky je považována za typ péče, který je pro děti za splnění učitých podmínek velmi prospěšný.

Je zde totiž zachován kontakt s oběma rodiči, kteří si určují časové intervaly, během kterých budou mít dítě ve své péči. Intervaly mohou být stejné (např. týden dítě pobývá s matkou, týden s otcem), není to však podmínkou.

Pokud tedy oba rodiče jeví zájem, jsou schopni spolu dobře vycházet a jsou ochotni zařídit se tak, aby svému dítěti poskytli ten největší možný komfort (např. bydlení blízko od sebe atd.), střídavá péče se zdá být tou nejlepší volbou.

V případě dohody rodičů soud v naprosté většině případů nečiní žádné potíže a dohodu bez zbytečných průtahů schvaluje. Zkoumá pouze to, zda dohoda sleduje zájmy dítěte a je pro něj tím nejlepším řešením.

A jak je to u střídavé péče s alimenty? Ani v tomto režimu neodpadá žádnému z rodičů povinnost přispívat na výživu dítěte. Naopak povinnými jsou v tomto případě oba dva. Pokud mají rodiče přibližně stejné příjmy a péče o dítě je rovnoměrně rozložená, může soud určit stejnou výši výživného, nebo povinnost vzájemného zasílání alimentů úplně zrušit. Jestliže však příjem jednoho z rodičů převyšuje příjem toho druhého, případně není péče rozložená rovnoměrně, je jednomu z rodičů stanoveno vyšší výživné.

Autor: VašeVýživné.cz

Doporučené články

15. října 2024|

Kolik vyplácí stát na náhradním výživném?

Výplaty náhradního výživného rostou, přesto zůstávají pod původními odhady.

3. října 2024|Dávky a příspěvky

Pomoc samoživitelům zdarma po celé ČR

Na Spojimese najdete desítky nabídek pomoci od nadací, fondů a charit.

26. září 2024|

Zrušení vyživovací povinnosti – vzor

Vyživovací povinnost sice zaniká ze zákona, jsou situace, kdy je rodič nucen obrátit se svým nárokem na příslušný soud.

Všechny články