Neplacení alimentů během insolvence

12. září 2024|

Při oddlužení nebo při jeho zahájení musí povinný výživné nadále platit.

Neplacení alimentů během insolvence

Často se na nás obracíte, že Vám insolvenční správce neposílá výživné, na které má Vaše dítě nárok. Pokud tedy srážka dlužníka dlouhodobě (min. 3 měsíce) nepostačuje ani na úhradu běžného výživného, nemůže insolvenční správce tvrdit, že dlužník řádně plní podmínky oddlužení.

Jestliže přesto IS ve zprávě o plnění oddlužení uvádí, že dlužník řádně plní podmínky oddlužení, měli byste napsat insolvenčnímu soudu, že nesouhlasíte s tvrzením IS, že dlužník řádně plní podmínky oddlužení, neboť Vám  nevyplácí ani běžné výživné, a tvrdí Vám, že splátka dlužníka (srážka ze mzdy) nepostačuje na úhradu výživného. Soud poté vyzve IS, aby se k Vašemu sdělení vyjádřil, příp. vyzve IS, aby upozornil dlužníka, že neplní podmínky oddlužení, a informoval ho, že může dojít ke zrušení jeho oddlužení.

Výživné, a to jak běžné, tak i dlužné, je přednostní pohledávka, která musí být uspokojena v plné výši hned po odměně IS. Není-li několik měsíců placeno ani běžné výživné, je to porušení podmínek oddlužení, a nezřídí-li dlužník nápravu, může soud na návrh IS, nebo některého z věřitelů oddlužení zrušit.

Autor: VašeVýživné.cz

Doporučené články

4. září 2024|

Mediace jako cesta k řešení sporů mezi rozvádějícími se rodiči.

Mediace pomáhá rodičům co nejvíce ochránit děti před důsledky rozpadu rodiny.

29. srpna 2024|

Exekuce na výživné může běžet souběžně s trestním oznámením

Exekuce na výživné a trestní oznámení mohou běžet souběžně.

21. srpna 2024|Informace

Jak se s dětmi správně učit

Začátek školního roku nám začíná klepat na dveře. Zatímco někteří se nemohou dočkat, pro jiné je to důvod k obavám. A teď nemluvíme jen o samotných školácích, ale také o jejich rodičích.

Všechny články